English Türkçe

 
Ana Menü
Ana Sayfa
Başkandan
Organizasyon
Mevzuat
ATB Hakkında
ÜYE KAYIT İŞLEMLERİ
BİLGİ GÜNCELLEME
Haberler
Tanım
Linkler
İletişim
SSS
Personelimiz
Kalite Politikamız
Bilgi Edinme
ZEYTİNPARK PROJESİ
KAMPÜSTEN İŞE

 

    DUYURULAR

2010 YILI, ON BİRİNCİ SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJE YARIŞMASI

07.09.2010 Tarihinde Nar İhalesi yapılacaktır.

KOBİ DESTEK VE TEŞVİKLERİ HAKKINDA DUYURULAR (2)

TOBB Pakistan Sel Felakati Yardım Kampanyası

Rusya Federasyonu Seyahat Uyarısı

TÜM ÜYELERİMİZE ÖNEMLİ DUYURU!

KOBİ DESTEK VE TEŞVİKLERİ HAKKINDA HABER VE DUYURULAR

PAZARA GİRİŞ ENGELLERİ FORMU

TOBB ETU ULUSLARARASI GİRİŞİMCİLİK BÖLÜMÜ AÇILDI.

“HER KÖYE BİR KOBİ” PROJESİ


001


tuta


002


2010


www.bagevkariyer.com


ZEYTİNPARK


007


003


004


005


006


  Linkler

   Manavgat Rehberi
   Ekonomi Haber
   T.C. Cumhurbaşkanlığı
   TOBB

Şuan 36 kişi online
Bugün 310 kişi ziyaret etti.
Toplam Gösterim: 270914
Ip No : 38.107.191.89

ANTALYA ANTALYA

DÖVİZ KURLARI

1 EUR : 1,927 YTL
1 USD : 1,510 YTL

 

Ocak Enflasyonu, Son Yedi Yılın En Yükseği Oldu…



Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Ocak ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdiği açıklamasında; Ocak değerlerinin, hem Türkiye’de hem de Batı Akdeniz bölgesinde son yedi yılın en yüksek tüketici enflasyonu olduğunu söyledi.

Ali Çandır açıklamasında şu değerlendirmeleri yaptı: "TÜİK’in tüketicide Türkiye için % 1,85 ve bölgemiz için % 1,35; üreticide ise % 0,58 olarak ilan ettiği Ocak ayı enflasyonları, beklentilerimizin üzerinde bir fiyat artışını bizlere işaret etmektedir. Üstelik Ocak ayı enflasyonu, hem Türkiye’de hem de bölgemizde son yedi yılın en yüksek tüketici enflasyonu oldu.


2009 yılını hem ulusal ve bölgesel düzeyde, hem de tüketici ve üretici de rekorlarla kapatmışken, yükseliş eğiliminin Ocak ayında beklentilerimizin üzerinde yaşanmış olması, geleceğe ait tahminlerimizi de güncelleştirmemize neden olmuştur. Her ne kadar bu artışın en önemli nedeni Alkollü İçecekler ve Tütün kalemindeki % 22,04’lük artış görülse de, özellikle Gıda, Konut ve Ulaştırma kalemlerindeki artışlar da dikkat çekici düzeyde gerçekleşmiştir.


Yıllık enflasyonlarda bu artış eğilimi daha açık gözükmektedir. Üretici fiyatlarında Ağustos ayı, ulusal tüketici fiyatlarında Eylül ayı ve bölgemizde Temmuz ayı itibariyle yaşanan dip seviyelerden sonra sürekli olarak enflasyon artmaktadır. Bu artışın artık, % 2,41’lik enflasyonun yaşandığı Ekim ayına kadar sürmesini beklemekteyiz. Ocak ayı itibariyle yaşadığımız % 6,30’luk yıllık üretici, % 8,19’luk yıllık ulusal tüketici ve % 8,17’lik yıllık bölgemiz tüketici enflasyonları, son bir yılın en yüksek fiyat artışları olmuştur.


Bölgemiz enflasyonu, Türkiye ortalamasına yakın ama son yedi yılın en yükseği oldu

Ocak ayında bölgemiz için ilan edilen yıllık % 8,17’lik enflasyon; 1,17 puan gibi son yıllarda alışık olmadığımız düzeyde fahiş bir artışı bizlere yaşatmıştır. Diğer taraftan, Türkiye ortalaması ise 1,66 puan ile bizden daha kötü etkilenmiştir.  


Ocak ayı için açıklanan % 1,35’lik bölgemiz enflasyonu, 26 bölgeli enflasyon liginde Erzurum bölgesinden sonraki en düşük aylık enflasyon olarak gerçekleşmiştir. Bu durum, yaşamakta olduğumuz ortalamanın üzerindeki durgunluğa yorumlanabilir. Ancak giderek artan bir enflasyon eğilimi ile birlikte değerlendirilirse bölgemizi, ekonomik performans açısından, Türkiye ortalamasının ötesinde bir zorluk beklemektedir. 


Türkiye ortalamasına göre bölgemizde en yüksek fiyat artışı % 1,46 ile Çeşitli Mal ve Hizmet kaleminde olurken, en düşük fiyat artışı ise % 0,23 ile Mobilya, Ev Aletleri kaleminde olmuştur.


Hazinenin 2010 yılı ilk dört ayında yapacağı 72 milyar TL’lik ödeme, Merkez Bankası´nın son enflasyon değerlendirmesi, önümüzdeki aylarda kamu kaynaklı zam beklentilerimiz ile hızla artan üretici fiyatlarının (ÜFE), tüketici fiyatları (TÜFE) üzerindeki tetikleyici etkileri, enflasyon beklentilerimizi yükseltmektedir. 


İlan edilen bu enflasyon oranlarından sonra Merkez Bankası´nın politika faiz kararlarında düşüş yönündeki bekleyişler tersine dönmüş durumdadır. Enflasyondaki yükseliş beklentilerinin faizler üzerinde yaratacağı olumsuz etki hepimizi tedirgin etmektedir. Burada bir kez daha belirtmek gerekir ki politika faiz oranından duyarsızlaşmış tahvil-bono, tüketici ve piyasa kredi faizleri devam ettikçe şimdiye kadar yapılmış olan indirimler, daha sonra hızla yükseltilmek riskiyle karşı karşıya kalabilecektir. Halbuki beklentimiz; sürdürülebilir nitelikte ve iş hayatının rekabetçi ihtiyaçlarıyla uyumlu ve duyarlı politika faiz oranlarına sahip olmaktır .


Geri Dön