Hisarcıklıoğlu, “İlk turda 1’inci Başkan Yardımcısı olmak için 61 oy gerekliydi. Bunu aştık. Bize oy vermeyenler sadece rekabetten dolayı veremediler. Çünkü AB üyesi olmayan 5 ülke de kendi adaylarını Başkan Yardımcısı yapmak istediler. Aslında üç tane başkan yardımcısı seçilecekti, iki tane seçilebildi. Çünkü üçüncüsü için yeterli oy da çıkmadı. İkinci Başkan Yardımcısı 56 oy alan Lüksemburg oldu” dedi.
Hisarcıklıoğlu, Eurochambres’ın Başkanlık Divanı ve Başkan Yardımcılığı konumunun Türkiye için çok önemli olduğunu belirterek, “Bir kere Avrupa Birliği’nin ekonomi politikalarının konuşulduğu yer burası. Şimdi bu nokta da biz de varız. Hem Türk işadamları hem de ülkemiz adına görüşlerimizi dile getireceğiz” dedi. Hisarcıklıoğlu, seçim sürecinde nasıl çalıştıklarını da şöyle özetledi: “Seçim sürecinde 22 ülkeye gidip, ilgili başkanlarla görüşmüşüm. Bazen başbakanlarla, devlet başkanlarıyla da görüştüm. 1 günde 4 ülke ziyaret ettiğim de oldu. Her gittiğimiz yerde Türk işadamlarımızla da buluştuk ve sorunlarını dinledik.”
TOBB Başkanı, Eurochambres seçimlerinde Türk Dışişleri Bakanlığı’nın da tam desteğini gördüğünü belirterek, “Her gittiğim yerde büyükelçilerimizin de seçim sürecinde görüşmeler yaptığını söylediler. Bu da çok önemli. Tüm Dışişleri camiamıza şükran borçluyum” diye konuştu.
Yeni Eurochambres Başkanı Barberis Türkiye’yi seviyor
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Eurochambres’ta başkanlığa seçilen Torinolu eski FIAT CEO’su Alessandro Barberis ile de çok iyi dost olduklarını söyledi ve “Kendisi zaten Fiat’taki görevi döneminde Türkiye’yi yakından tanımış sevmiş bir işadamı. Bu da bizim için büyük avantaj olacak” dedi.
Eurochambres üyesi 19 milyon işletme 120 milyon kişiye istihdam sağlıyor
* Eurochambres 1958’de kuruldu. 27’si AB üyesi 45 ülkeden 2 bin yerel odayı tek çatı altında topluyor.
* Türkiye birliğe 1963’te üye oldu.
* Üye odalar bünyesinde yüzde 90’ı KOBİ olmak üzere 19 milyon civarında işletme bulunuyor.
* Eurochambres üyeleri 120 milyon kişiye istihdam sağlıyor.
* Birlik, 22 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğü temsil ediyor ve bu rakam dünya ekonomisinin yüzde 37’si anlamına geliyor.
* Birliğin Başkanlık Divanı; Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, İngiltere, Polonya, Türkiye, Macaristan, Lüksemburg ve Avusturya’dan oluşuyor. Başkanlık Divanı ana politika ve stratejilerin belirlendiği organ.