TOBB Logo ISO 9001 LOGO ISO 10002 LOGO
Online İşlemler
USD 32,3157
EUR 34,7910
İMKB 10.231,01
ALTIN 2.414,0930
Antalya 19⁰C
X

BORSA’NIN GÜNDEMİ HAYVANCILIK VE ET TİCARETİ

17/08/2017


Antalya Ticaret Borsası’nın düzenlediği Hayvancılık ve Et Ticareti Sektörel Analiz Toplantısı, Borsa Toplantı Salonu’nda yapıldı. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Saatcı’nın moderatörlüğünde yapılan toplantıya, ATB Başkanı Ali Çandır, ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, ATB Yönetim Kurulu Üyesi Halil Bülbül, ATB Meclis Üyesi Ata Sönmez, ANSİAD Başkanı Abdullah Erdoğan, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Kumluca Ticaret Borsası Başkanı Fatih Durdaş, Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Gürsel Coşkun, Antalya Damızlık Keçi Yetiştiricileri Birliği Müdürü Yılmaz Gökçay, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İlhan Ayhan, Ziraat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Ali Kaynak ATSO, ANET, Antalya Büyükşehir Belediyesi ile sektör temsilcileri katıldı.
SÜT VARSA ET OLUR
Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, et ve süt fiyatında yaşanan sıkıntıya dikkat çekerken, “Süt varsa et de olur” dedi. Sütün olması için girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini kaydeden Alp, “Hayvancılığın sürdürülebilmesi için girdi fiyatlarının makul seviyeye getirilmesi şart. Et fiyatını bu fiyatlarla düşürme imkanı yok. İsim vermek istemiyorum bir içeceğin litresi 3 lira iken, sütün litre fiyatının 1 Lira 30 Kuruş olması kabul edilemez. Sütün bu fiyatta olduğu bir ortamda bir çuval yem 60 Lira ise hayvancılığı nasıl sürdüreceğiz” dedi. Hayvancılık desteklerinin yetersiz olduğunu söyleyen Nazif Alp, bu konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı’na çok iş düştüğünü dile getirdi.
KIRMIZI ET AÇIĞI KÜÇÜKBAŞLA GİDERİLİR
Prof. Dr. Mustafa Saatcı devlet hayvancılığa ne kadar destek verirse hayvancılığın gelişebileceğini söylerken, “Dünyada da örnekler böyle. Hayvancılığın sürdürülebilir olması için yem ve süt fiyatlarına bakmak lazım” dedi. Saatcı, Avrupa’nın et açığını domuz etiyle kapattığını belirterek, “Biz de kırmızı et açığını küçükbaş hayvana yönelerek kapatabiliriz” dedi.
ETÇİL IRKLAR GELİŞTİRİLİP DESTEKLENMELİ
Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İlhan Ayhan, Türkiye’de kırmızı eti düşük fiyata mal etme imkanı olmadığını söyledi. Süt verimi iyi olan Hoştayn inekten et verimi beklenemeyeceğini kaydeden Ayhan, bölgelere göre etçil ırkların desteklenmesi ve teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Etçil ırklarda et veriminin 370 kilograma kadar çıktığını belirten Ayhan, etçil ırkların teşvik edilmesi halinde hayvan sayısı artırılmadan da kırmızı et açığının kapatılabileceğini ileri sürdü. Yılda 600 bin buzağının öldüğünü, 400 bin hayvanın ithal edildiğine dikkat çeken Ayhan, “Eğer üretimi bilinçli ve sağlıklı yaparsak hayvan ithalatına gerek kalmaz” diye konuştu. Büyükşehir Yasası’na göre büyükşehir sınırlarında hayvancılık yapmanın mümkün olmadığını kaydeden İlhan Ayhan, “Bu yasa tekrar gözden geçirilmeli” dedi.
MADEN OCAKLARI TEHLİKESİ
Antalya Damızlık Keçi Yetiştiricileri Birliği Müdürü Yılmaz Gökçay, bölgede 1300 milyon küçükbaş hayvan varlığı olduğunu belirterek, bunun 600 binin koyun, 700 bininin keçi olduğunu bildirdi. Küçükbaş hayvanın otlayacağı mera kalmadığ

Daha iyi bir deneyim için çerezleri kullanıyoruz; Sitemizin işlemesini sağlamak için teknik çerezler kullanılmaktadır. Çerezler hakkında detaylı bilgi için Antalya Ticaret Borsası İnternet Sitesi Çerez Politikaları Metnini incelemenizi rica ederiz.
Çerez Politikalarımız Reddet Kabul Et
X