TOBB Logo ISO 9001 LOGO ISO 10002 LOGO
Online İşlemler
USD 32,2977
EUR 34,7428
İMKB 10.276,88
ALTIN 2.382,2650
Antalya 19⁰C
X

ATB, KURBAN BAYRAMI ÖNCESİNDE HAYVANCILIĞI GÜNDEMİNE ALDI

10/09/2015

ATB, KURBAN BAYRAMI ÖNCESİNDE HAYVANCILIĞI GÜNDEMİNE ALDI

Antalya Ticaret Borsası Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi, Eylül ayı toplantısında Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık satış noktalarının yeri, sterilizasyonu ve hijyen koşulları ile hayvan refahı konularını gündemine aldı. Komite üyelerinin yanı sıra ilgili kurumların temsilcilerinin de bulunduğu toplantıda, et ve kurbanlık fiyatlarının yanı sıra hayvancılık politikaları konuşuldu. Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Bülbül`ün moderatörlüğünü yaptığı toplantı, Bülbül`ün terörü kınamasıyla başladı. İtidal çağrısında bulunan Halil Bülbül, "Hepimiz bu topraklarda kardeşçe yaşacağız" dedi.

KASAPLAR RAHATSIZ
Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Süleyman Kaçaroğlu, et fiyatında ciddi bir dengesizlik olduğunu belirterek, "Kasaplar rahatsız" dedi. Dana kilogram fiyatının 27 Lira`yı bulunca ithal etle fren yapılmak istendiğini belirten Kaçaroğlu, "İthal etle kargas etin fiyatı 23 Lira`ya kadar düştü. Dışarıdan gelen et yetersiz olunca fiyat tekrar 26 liraya çıktı. Et döviz kuru gibi. Ette istikrar sağlanmalı" dedi.

Kurban kesimi yapılırken özellikle büyükbaşta bilinçsiz davranıldığını kaydeden Kaçaroğlu, "Kesimden sonra et ortaklar arasında pay edilirken yüzde 15-20 oranlarına varan zaiyat oluyor. Bu nedenle daha dikkatli ve bilinçli davranmak gerekiyor" dedi. Kaçaroğlu, piyasada kurbanlık büyükbaş kargas fiyatının 16 lira civarında olduğunu belirtti.

İSTİKRAR YOK
Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Ata Sönmez, 26-27 Lira`ya çıkan etin bıçak fiyatının ithal etin gelmesiyle 23-24 Lira`ya düştüğünü belirterek, "Ancak şimdi tekrar 25 Lira`lara çıktı" dedi. İthalatçı bir ülke haline geldiğimizi kaydeden Sönmez, "Üreticinin gözetilmesi lazım. Yoksa bu kısır döngü aynen devam eder" dedi. Yıllarca sütün para etmediğini belirten Ata Sönmez, "Süt para etmeyince anacı kestik danayı nereden bulup yetiştireceğiz. Bugün süt para ediyor ama bu 3 yıl sonra meyvesini verir. Süt bir sene para ediyor bir sene yerlerde sürünüyor. Süt politikası yok, fiyat istikrarı yok. Sütün sürekli desteklenmesi lazım" diye konuştu.
Kurban satışlarının bu yıl ağır gittiğini bildiren Ata Sönmez, "Kurban canlı kilogram fiyatı 16 lira kesim ücreti, hizmet bedeli binince 19 liraya geliyor" dedi.

"ETTE SIKINTI VAR" BALONU UÇURULUYOR
Antalya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Metin Yaraşcı, "Sorunların çözümü üretimden geçiyor" dedi. Et piyasasının lokomotifinin süt ve yem olduğunu belirten Yaraşçı, doların artışı nedeniyle yemin çuvalının 2 lira zamlanmasına karşın et ve süt fiyatlarında değişiklik olmadığını belirtti. Her yıl kurbana iki ay kala "ette sıkıntı var" balonunun uçurulduğunu kaydeden Yaraşçı, “Dışarıdan et ithalatı izni alındığı gün bizim etimizin fiyatı düşüyor. Kurban işi yapanın da üretenin de para kazanması lazım. Dana ve inek et fiyatları yakın olduğundan damızlıklar kesime gidiyor. Bunun acısını 1-2 yıl sonra göreceğiz" dedi. Yaraşçı, üreticinin malını gerçek değerinde satması için borsa kurulması gerektiğini vurguladı.

AİLE İŞLETMELERİ DESTEKLENSİN
Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Muammer Saygılı, "sürdürülebilir hayvancılık politikasına ihtiyacımız var" dedi. 10 yılda bi

Daha iyi bir deneyim için çerezleri kullanıyoruz; Sitemizin işlemesini sağlamak için teknik çerezler kullanılmaktadır. Çerezler hakkında detaylı bilgi için Antalya Ticaret Borsası İnternet Sitesi Çerez Politikaları Metnini incelemenizi rica ederiz.
Çerez Politikalarımız Reddet Kabul Et
X