TOBB Logo ISO 9001 LOGO ISO 10002 LOGO
Online İşlemler
USD 32,2829
EUR 34,7812
İMKB 10.254,77
ALTIN 2.407,0270
Antalya 23⁰C
X

ANTALYA BUĞDAYINI ARIYOR

14/10/2014


Antalya Ticaret Borsası Hububat ve Mamulleri Meslek Komitesi nin talebi üzerine Antalya yöresinde yetiştirilen buğday çeşitleri içerisinde, yöreye en uygun buğday çeşidinin belirlenmesi amacıyla Sektörel Çalışma Toplantısı düzenlendi. ATB toplantı salonunda, ATB Başkan Yardımcısı Halil Bülbül başkanlığında yapılan toplantıya, ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, hububat meslek komitesi üyeleri, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Akar, Antalya İl Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü, T.C.Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Boztepe Tarım İşletmesi Müdürlüğü, Toprak Mahsulleri Ofisi Antalya Ajans Amirliği, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Antalya Bölge Birliği, özel sektör temsilcileri katıldı. Halil Bülbül, Antalya ve çevresinin toprak yapısı ve iklim çeşidi fazla olan bir bölge olduğunu belirterek, bölgede ekimi yapılacak buğday tohumuyla ilgili çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

ÇİFTÇİ NE EKECEĞİNİ BİLMİYOR
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Akar, doğru buğday tohumuyla ilgili çalışmaların dünyada yapıldığını belirterek, Türkiye de de bölgelere göre tohum belirlenip üretiminin yapılması gerektiğini kaydetti. Akar, Trakya da ekilen buğday tohumunun Diyarbakır da ekildiğini, iklim şartları birbirine uymayan bölgelerde aynı tohumun ekiminin yapıldığını belirterek, bunun verim ve kalitede istenen ürüne ulaşamamaya neden olduğunu söyledi. Akar, "Bu ülkede çiftçilik yapmak zorlaştı, çiftçi ne ekeceğini bilmiyor" dedi.

VERİM ALAMIYORUZ
ATB Hububat ve Mamulleri Meslek Komitesi Üyesi Ali Gök, Antalya da ekilen buğday çeşitlerinin hepsinin yayla kesimine uygun olduğunu belirterek, "Sahil kesimine uygun buğday çeşidini bulamıyoruz, bu nedenle üretim ve kalitede azalma var. İstediğimiz verimi alamıyoruz. Aksu, Serik, Manavgat sahilinde daha iyi üretime yönelik buğday tohumu istiyoruz" dedi.

EN KALİTELİ BUĞDAY ANADOLU DA ÜRETİLMELİ
Nar Un Fabrikası yetkilisi Cem Oğuz Kırtız, dünyada ilk tarımın Urfa Göbeklitepe de yapıldığını belirterek, buğdayın ana vatanı Anadolu olduğunu, en kaliteli buğdayın da bu topraklardan alınması gerektiğini kaydetti. Buğdayın tonunun Türkiye de 220 dolara mal edildiğini, Rusya 67 dolara mal edildiğine dikkat çeken Kırtız, üretim maliyetlerinin yüksekliğine de dikkat çekti.

DENEME ÜRETİMİ YAPILACAK
Toplantıya katılanlar Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı nın bölgeye uygun verimli ve kaliteli buğday üretimi için tohum çeşitlerinin belirlenmesi için destek olmasını istedi. Toplantıda, BATEM arazileri, Manavgat ve Korkuteli ilçelerinde 1’er dönümlük alanlarda deneme parsellerinin oluşturulması kararlaştırılırken, denemelerde buğday üretiminde 22 farklı buğday çeşidinin kullanılmasına karar verildi.
Daha iyi bir deneyim için çerezleri kullanıyoruz; Sitemizin işlemesini sağlamak için teknik çerezler kullanılmaktadır. Çerezler hakkında detaylı bilgi için Antalya Ticaret Borsası İnternet Sitesi Çerez Politikaları Metnini incelemenizi rica ederiz.
Çerez Politikalarımız Reddet Kabul Et
X