TOBB Logo ISO 9001 LOGO ISO 10002 LOGO
Online İşlemler
USD 32,3350
EUR 34,7427
İMKB 10.276,88
ALTIN 2.393,5290
Antalya 19⁰C
X

ET VE SÜT ÜRETİCİLERİ İSTİKRAR BEKLİYOR

04/09/2014

 


Antalya Ticaret Borsası Kurban Bayramı öncesinde bölgedeki hayvancılık ve et ticaretinde yaşanan sorunlar ile çözüm önerilerini Et ve Canlı Hayvan Ticareti Sektörel Analiz toplantısında ele aldı. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Soner Balcıoğlu moderatörlüğünde düzenlenen toplantıya sektör temsilcilerinin yanı sıra ilgili kurumlardan temsilciler katıldı. Türkiye nin uzun vadeli hayvancılık politikasına ihtiyacı olduğunu belirten katılımcılar, süt fiyatı düşük et fiyatı yüksek bir piyasada hayvan varlığının her zaman sıkıntıda olacağına dikkat çekti. Hayvancılık sektöründe girdi maliyetlerinin yüksekliğinden yakınan katılımcılar, uzun vadeli politika üretmeden ithalat baskısıyla sektörün ilerleyemeyeceğini belirtti. Katılımcılar, Kurban Bayramı öncesinde hayvan sayısının yeterli olduğunu, fiyatların geçen yıla oranla fazla artmayacağını da belirtti.
Sektörel Analiz Toplantısının açılışında konuşan Antalya Ticaret Başkanı Ali Çandır, son 10 yılda artan nüfusa oranla hayvan varlığının artmadığına dikkat çekerek, "Antalya nüfusunun ve turist sayısının yüzde 50 artışına rağmen hayvan sayımızın bu kadar artmadığını üzülerek görüyoruz" dedi. Türkiye de kişi başı et tüketiminin yıllık 13 kilogram olmasının gelişen Türkiye hedefiyle örtüşmediğine dikkat çeken Çandır, "Bizim ucuza et tüketmemiz için karar vericilerin uzun vadeli tutarlı politika üretmesi lazım" dedi. Son verilere göre ülkede büyük ve küçük baş hayvan sayısının geçmiş yıllara oranla az olduğunu söyleyen Çandır, kanatlı hayvan sayısında yaklaşık iki katı bir artış olduğunu kaydetti. Çandır’ın verdiği bilgilere göre, Türkiye’de 1991’de küçük ve büyükbaş hayvan sayısı 63 milyon civarındayken 2013’te bu sayı 53 milyon civarında oldu. Çandır, nüfus artışı göz önünde bulundurulduğunda kişi başına düşen birim hayvan sayısının azaldığına dikkat çekti.

DÜŞÜK GELİR GRUBU NASIL ET YİYECEK
Moderatör Prof. Dr. Murat Soner Balcıoğlu hayvancılığın sorunlu olan bir sektör olduğunu belirterek, "Maalesef hayvancılık hep ithalatla gündeme gelmiştir" dedi. Geçen zaman içerisinde Türkiye de hayvan sayısının azaldığına dikkat çeken Balcıoğlu, "Sektörün sancıları hiçbir zaman bitmedi. Tüketici memnun değil, üretici memnun değil" dedi. Hayvancılığın gelişmenin en önemli kriterlerinden biri olduğunu, gelişmişlikle hayvansal ürün tüketiminin paralel olduğunu ifade eden Prof. Dr. Balcıoğlu, Türkiye de et tüketiminin yetersizliğine dikkat çekti. Türkiye de ne zaman et krizi çıksa ithalatın gündeme geldiğini belirten Balcıoğlu, "Geliri düşük insanlara eti nasıl ucuza yediririz, ithalat olmadan nasıl eti sofralara ulaştırırız, bunun çaresine bakmak lazım" dedi.

ET SEKTÖRÜ İKİ İLERİ BİR GERİ
Antalya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İlhan Ayhan, et sektörünün 30 yıldır istikrarı yakalayamadığını belirterek, "Et sektörü iki ileri bir geri gidiyor. Öyle bir dönem oluyor ki çok iyi para kazanıyoruz, öyle bir dönem oluyor ki tahmin edemeyeceğimiz kadar zarara uğruyoruz. Derdimiz çok para kazanmak değil. Derdimiz sattığımız danayı 6 ay sonra kaça alabileceğimizi kestirmek. Gözü kapalı şekilde bir yolda yürüyoruz. Üretici istikrar istiyor. İthalatla terbiye edilmeye çalış

 

Daha iyi bir deneyim için çerezleri kullanıyoruz; Sitemizin işlemesini sağlamak için teknik çerezler kullanılmaktadır. Çerezler hakkında detaylı bilgi için Antalya Ticaret Borsası İnternet Sitesi Çerez Politikaları Metnini incelemenizi rica ederiz.
Çerez Politikalarımız Reddet Kabul Et
X