TOBB Logo ISO 9001 LOGO ISO 10002 LOGO
Online İşlemler
USD 32,2377
EUR 34,6889
İMKB 10.276,88
ALTIN 2.398,7190
Antalya 19⁰C
X

DEĞERLERİNİZE SAHİP ÇIKIN

30/04/2010

DEĞERLERİNİZE SAHİP ÇIKIN

ROKFOR PEYNİRİNDEN 330 MİLYON EURO

Anfaş Expo Center’de düzenlenen 1. Yöresel Ürünler Fuarı kapsamında ‘Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler’ konulu seminerde ‘Coğrafi İşaretlerde Başarı Koşulları ve Ülke Örnekleri’ başlıklı oturum gerçekleşti. Oturuma, Akdeniz Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Fransa Montpellier Akdeniz Tarım Enstitüsü’nden Prof. Dr. Selma Tozanlı, İsviçre Uluslararası Coğrafi İşaretler Ağı Organizasyonu’ndan (ORIGIN) Ida Puzone ve Fransa Rokfor Konfederasyonu’ndan Isabelle Bernard Trotouin katıldı. Uzmanlar, Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcılara yöresel ürünlerini nasıl koruyacağı konusunda bilgiler verdi. Oturum başkanı Prof. Dr. Selma Tozanlı, yöresel ürünlerin büyük bir ekonomik kaynak haline geldiğini belirterek, “Değerlerimize sahip çıkmalıyız ki başkalarına kaptırmayalım” dedi.

HEREKE HALISINI KORUYUN

Coğrafi işaretlerin tüketici ve üreticiyi korumak amacıyla oluşturulduğunu anlatan Ida Puzone, taklit ürünün hem haksız rekabete yol açtığını hem de tüketiciye zarar verdiğini söyledi. Toplam 40 ülkede coğrafi işaretler sisteminin hayata geçtiğini belirten Puzone, 110 ülkenin de bu coğrafi işaretleri kabul ettiğini kaydetti. Puzone, Hereke Halısı gibi Türk ürünlerinin ORIGIN kapsamına girmesi ve korunması gerektiğini kaydetti.

MERİNOS KOYUNU KAÇTI, BAŞKALARI KAÇMASIN

Dinleyicilerin Merinos Koyunu ve Ankara Tiftik Keçisinin 130 yıldır Avustralya’da üretildiğinin hatırlatması üzerine ise Puzone, "Eğer coğrafi işaret alınmış, tescili yaptırılmış olsaydı bugün bu olay yaşanmazdı. Ama Avusturalya´da bugün Merinos koyunundan elde edilen yün o bölgenin bir ürünü olarak dünyaya pazarlanıyor. Aynı şey angora türü içinde geçerli. Diğer ürünlerinizde de aynı sorunu yaşamamak için coğrafi işaret ve tescilini mutlaka yaptırmalısınız" dedi.

ROKFOR PEYNİRİ ÜRETİMİ STANDARDİZE EDİLDİ

Coğrafi işaretler konusunda ilk yasal düzenlemenin yapıldığı Rokfor peyniri konusunda ise Rokfor Konfederasyonu’ndan Isabelle Bernard Trotouin bilgi verdi. Sadece Fransa’nın Roquefort Kasabası’nda üretilen Rokfor peynirinin üretiminin tüm aşamalarının standardize edildiğini kaydeden Trotouin, “Rokfor peynirinde sadece Lacune cinsi koyunların sütü kullanılır. Koyunlar yıl boyunca otlaklarda çimle beslenir. Yemlerine yıllık 200 kilogramdan fazla kuru madde konulamaz. Sağılan sütler 24 saatten fazla depolanamaz. Hazırlanan peynir en az 90 gün mahzenlerde bekletilir. Ve tüm bu işlemler Roquefort dışında yapılamaz” dedi.

ROKFOR PEYNİRİNDEN 330 MİLYON EURO
Daha iyi bir deneyim için çerezleri kullanıyoruz; Sitemizin işlemesini sağlamak için teknik çerezler kullanılmaktadır. Çerezler hakkında detaylı bilgi için Antalya Ticaret Borsası İnternet Sitesi Çerez Politikaları Metnini incelemenizi rica ederiz.
Çerez Politikalarımız Reddet Kabul Et
X