TOBB Logo ISO 9001 LOGO ISO 10002 LOGO
Online İşlemler
USD 32,2649
EUR 34,7288
İMKB 10.276,88
ALTIN 2.396,1030
Antalya 19⁰C
X

ATB AĞUSTOS MECLİSİ TOPLANDI

31/08/2023

Antalya Ticaret Borsası Ağustos Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında ATB Toplantı Salonu’nda yapıldı. Yönetimin bir aylık çalışmasıyla ilgili üyelerin bilgilendirildiği toplantıda, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, tarım, ekonomi ve kente ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkan Çandır, konuşmasına 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 101. yılını  kutlayarak başladı. Çandır “Başta önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere işgalcileri yenilgiye uğratan, vatan için canlarını hiçe sayan kahramanlarımızı minnetle ve rahmetle anıyoruz. İş dünyası olarak, Ata’mızın işaret ettiği yoldan sapmadan, kararlılıkla ilerlemeye ve katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

 

BANKALAR KREDİLERDE İŞTAHSIZ

Seçim sonrası değişen ekonomi yönetiminin, politikaları akılcı bir temele oturtmak gerektiğini söylediğini anımsatan Çandır, Ağustos’ta ekonomideki değişimin faiz ve kredi boyutunda önemli adımlar atıldığını, resmi enflasyonun yarısı kadar politika faizinin uygulamaya girdiğini kaydetti. Kredilerde de öncelikli alanların belirlendiğini, bu doğrultuda tüketici kredilerinden ziyade ticari kredilerin desteklendiğini belirten Çandır, “Fakat şunu da vurgulamak gerekir ki bankalar ticari kredilerde aşırı iştahsız davranmaya devam ediyorlar” dedi.

 

FİNANSMAN SIKINTISI YAŞIYORUZ

Açıklanan son verilere göre, tüketici kredilerinin yıllık ortalama yüzde 125 oranında artarken, ticari kredilerin sadece yüzde 67 arttığına dikkat çeken Çandır, “Yani ticari krediler, ancak resmi enflasyon seviyesine yakın artabilmiştir. Tarım sektöründe ise Antalya'da yıllık kredi büyümesi yüzde 81 iken, Türkiye genelinde yüzde 108 olmuştur. Bu durum, Antalya tarımının diğer bölgelere göre daha fazla finansman sıkıntısı yaşadığının göstergesidir. Öz sermayesi zaten zayıf olan sektörümüz, bu durumdan ayrıca olumsuz etkilenmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

 

Ziraat Bankası tarafından kullandırılan devlet destekli tarımsal kredilerin tarım için önemine değinen Çandır, ATB üyeleri ve tarım sektörü paydaşlarının Ziraat Bankası tarımsal kredi limitlerinin piyasa koşullarına uygun şekilde yükseltmesini talep ettiğini söyledi. Diğer sektörlerde kredi limitleri sürekli güncellenirken zirai kredilerin geri kalmasının tarımı olumsuz etkilediğini kaydeden Çandır, “Mevcut limitlerin en az iki katına yükseltilmesi, sektörümüzün gerçek ihtiyaçlarını karşılamasına katkı sağlayacaktır” dedi.

 

KREDİYE ULAŞAMAYAN ÇEKE YÜKLENDİ

Çekle yapılan işlem hacimleri, iş dünyasının ekonomik durumunu yansıttığını, Antalya'da çekle yapılan işlem hacminin uzun zamandır Türkiye ortalamasının üzerinde seyrettiğini kaydeden Başkan Ali Çandır, “Ancak Temmuz ayında, resmi enflasyonun ve önceki eğilimin çok üzerinde bir büyüme yaşadık. Antalya'da Temmuz ayında yıllık yüzde 248'lik bir artış yaşanırken, Türkiye genelinde bu oran yüzde 188'de kaldı. Bu durum, parasal sıkılaştırmanın Antalya iş dünyasına daha fazla yansıdığını ve nakit akışının ciddi bir sorun olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak krediye erişemeyen iş insanlarımız çeke yüklenmiş durumda” diye konuştu.

 

Karşılıksız çek tutarlarında da beklenmedik bir artış yaşandığını söyleyen Çandır, Temmuz ayında yıllık Türkiye'de 5 kat artış görülürken, Antalya'da 10 katın üzerinde artış yaşandığını belirtti. Çandır, “Oysa karşılıksız çek tutarındaki artış, Antalya'da Türkiye ortalamasının altında seyreden bir eğilimde olurdu. Protestolu senet hacmimiz de Temmuz ayında yıllık yüzde 142 artarak yüzde 87 artan Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleşti. Antalya iş dünyasının borçlarına karşı gösterdiği yüksek sadakat, bu dönemde zedelenmiş görünmektedir” dedi.

 

ANTALYA EKONOMİSİ GERİYE GİDİYOR

Antalya’da kurulan ve kapanan şirketlerin hareketliliğinin genel eğilimden farklı bir seyir izlediğini, normalde Antalya’da kurulan şirket sayısının Türkiye ortalamasının üzerinde, kapanan şirketlerin sayısının ise Türkiye ortalamasının gerisinde kaldığına dikkat çeken Çandır, “Ancak Temmuz ayında kentimizde kurulan şirket sayısı yıllık yüzde 5 azalırken, Türkiye genelinde yüzde 12 artmıştır. Kapanan şirketlerin sayısında ise kentimizde yüzde 94 oranında büyük bir sıçrama olurken, Türkiye genelinde yüzde 30 oranında daha ılımlı bir artış meydana gelmiştir” diye konuştu.

 

Verilere göre Antalya’nın ekonomik durumunun ülke ortalamasının altında olduğunu ifade eden Başkan Ali Çandır, şunları kaydetti:

 

“Antalya, ülkemiz ekonomisinin yüzde 2.5 ila yüzde 3.4’lük bir bölümünü oluşturmaktadır. Buna karşılık çekle işlem hacmi, karşılıksız çek, protestolu senet ve krediler gibi göstergelerde daha yüksek paya sahibiz. Bu ve benzeri göstergelerle üretkenliğimiz ve verimliliğimiz açısından olumsuz bir tablo ortaya çıkıyor. Bu yeni eğilim, kentimizin 40 yıllık ortalamasını da düşürmektedir. Bu nedenle, kentimizin geleceği için çok dikkatli ve duyarlı davranmalıyız.

Bu konuda, şunu vurgulamak istiyorum; Antalya ekonomisi, Türkiye'nin en dinamik ve belirli sektörlerde uzmanlaşmış ekonomilerinden biridir. Tarım, turizm, sanayi ve ticaret alanlarında önemli bir üretim kapasitesine ve istihdam potansiyeline sahiptir. Kentimiz, aynı zamanda eğitim, kültür, teknoloji ve bilim gibi alanlarda da öncü bir role sahiptir. Antalya bu özellikleriyle, ulusal ve uluslararası düzeyde rekabete açık bir konumdadır. Bu zenginlik ve uzmanlık içeren ekonomik yapımız, bizlere önemli avantajlar sağlamaktadır. Ancak bu potansiyelimizi harekete geçirmek için birlikte hareket etmeli ve ortak hedeflerimize tüm paydaşlarla birlikte odaklanmalıyız. Aslında geçmişte örneklerini gördüğümüz gibi Antalya’mız bunu başaracak kapasiteye sahiptir.”

 

GİRDİ PORTALI PROJESİNİ ÖNERDİ

Tarım sektörünün uzun süredir zor zamanlar geçirdiğini ifade eden Çandır, “Bir taraftan maliyet baskısı ve finansmana erişim imkansızlıkları belimizi bükerken, diğer taraftan iklimsel ve doğal afetlere karşı en dirençsiz kesim olmamız hepimizi zorlamaktadır. Nitekim her ay kamuoyu ile paylaştığımız tarımsal enflasyon değerlendirmemizde girdi maliyetlerinin yarattığı olumsuz etkileri görüyoruz” dedi. Tarımda en önemli maliyet kaleminin girdi teminindeki vade farkı olduğunu anlatan Çandır, genellikle hasat sonu vadeyle temin edilen girdiler üzerinde en az yüzde 40 finansman maliyeti oluştuğuna dikkat çekti. Tarımın üzerindeki bu maliyet yükünü azaltmak amacıyla uzun süredir tarımsal girdi portalı projesini dile getirdiğini anımsatan Başkan Çandır, “Bu projenin finansman merkezini Ziraat Bankası, fiziki dağıtım merkezini de Tarım Bakanlığı oluşturursa maliyetlerimizde en az yüzde 30 tasarruf sağlayabiliriz. Böylece tarımsal destekleme politikasına destek verici bir uygulama alanı da yaratmış oluruz” dedi.

 

ÇİFTÇİ GÜNEŞTEN ENERJİ ÜRETSİN

Tarımın temel sorunları arasında, üretim alanlarının daralması, çiftçi sayısının azalması ve yaşlanması, istikrarsız gelir nedeniyle üretimden uzaklaşma gibi olumsuzlukların yer aldığını anlatan Ali Çandır, bu olumsuzlukların hafifletilmesi için ilave gelir kaynağı yaratılması gerektiğini vurguladı. Güneş enerjisi ile elektrik üretmenin üretici için alternatif bir kaynak oluşturabileceğini söyleyen Çandır, “Üreticilerimizin güneş enerjisi ile elektrik üretme çabasına sistemli, sürdürülebilir ve toplam faydası yüksek olan bir çözüm üretmek bu gerekliliğe fayda sağlayacaktır. Enerji piyasasında haksız rekabete yol açmayan, belirli bir süredir tarımsal faaliyette bulunan ve tarımsal faaliyetlerini azaltmayan üreticilerimizin ihtiyaç fazlası elektriğinin tamamı satın alınmalıdır. Elde edilecek istikrarlı gelir sayesinde tarımdan kopuş ve kırsaldan kaçış riski azalacaktır. Ayrıca fosil yakıt kullanımının azaltılmasına, karbon ayak izinin düşürülmesine ve tarımsal ihracatın artırılmasına da destek olacaktır. Üreticinin ihtiyaç fazlası elektriğinin satın alınması sadece bahsettiğim faydaları sağlamayacaktır. İlave olarak hemen önümüzde bir bariyer olarak duran Avrupa Birliği Sınırda Karbon Düzenlemesinde de bize avantaj sağlayacaktır” diye konuştu.

 

Antalya Ticaret Borsası olarak son üç yıldır sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, karbon salınımı ve yeşil mutabakata hazırlık konularında çalışmalar yürüttüklerini anlatan Çandır, bu kapsamda “Tarımsal Karbon Ayak İzini Hesapla” uygulamasını tarım sektörünün hizmetine sunduklarını belirtti. Çandır, üyeleri ve tarım sektörünü yeşil mutabakata hazırlamak ve tarımda güneş enerjisinden faydalanmalarını artırmak için etkinlikler ve eğitimler düzenleyeceklerini söyledi.

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin “Karbon Platformu Projesi”ni hayata geçirdiğini belirten Çandır, “karbon.org.tr adresinden erişilebilen platform sayesinde işletmenizin karbon emisyonunu kolaylıkla ölçebilir ve izleyebilirsiniz. Sizleri, üyelerimizi ve iş dünyamızı karbon.org.tr’ye üye olmaya ve yeşil mutabakat konusunda hazırlıklı olmaya davet ediyorum” dedi.

 

EKONOMİ ŞURASI’NDA SORUNLAR DİLE GETİRİLDİ

Türkiye Ekonomi Şurası’nın TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ev sahiplinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ilgili bakanlar ve 365 oda-borsa başkanın katılımıyla gerçekleştiğini anımsatan Çandır, Rifat Hisarcıklıoğlu’nin krediye erişim zorluklarını ve yüksek maliyet artışlarını dile getirdiğini, finansmana erişimin kolaylaştırılmasını talep ettiğini belirtti. İş dünyasının sesi olan Başkan Hisarcıklıoğli’na teşekkür eden Çandır, “Şura’da dile getirilen sorunların çözümü için önümüzdeki ay açıklanacak orta vadeli programda adımlar atılmasını umuyoruz. Çünkü işletmelerimizin bu sorunlarının çözümü, genel ekonominin sağlığı ve istikrarı açısından son derecek kritik öneme sahiptir” dedi.

 

Antalya Ticaret Borsası, Antalya Tarım Konseyi ve Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde uluslararası katılımlı keçiboynuzu çalıştayı düzenlediklerini anımsatan Çandır, çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür etti.

 

YÖREX BU YIL KASIM’DA

15 yıl önce başlattıkları Yöresel Ürünler Projesi kapsamında düzenledikleri Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’in 12’ncisini bu yıl 2-5 Kasım tarihleri arasında ANFAŞ Fuar Merkezi’nde düzenleyeceklerini bildiren Çandır, “Anadolu’muzun eşsiz yöresel ürünlerinin toplu bir sunumunu bir kez daha ziyaretçilerimizle buluşturmanın heyecanı içerisindeyiz. Üreticilerimizi, ticaret erbabımızı ve kurumlarımızı 12.YÖREX’te yer almaya ve Antalya’mızdaki yöresel şölene katılmaya davet ediyorum” dedi.

Daha iyi bir deneyim için çerezleri kullanıyoruz; Sitemizin işlemesini sağlamak için teknik çerezler kullanılmaktadır. Çerezler hakkında detaylı bilgi için Antalya Ticaret Borsası İnternet Sitesi Çerez Politikaları Metnini incelemenizi rica ederiz.
Çerez Politikalarımız Reddet Kabul Et
X