TOBB Logo ISO 9001 LOGO ISO 10002 LOGO
Online İşlemler
USD 32,2649
EUR 34,7288
İMKB 10.276,88
ALTIN 2.396,1030
Antalya 19⁰C
X

12. YÖREX KAPILARINI 2 KASIM’DA AÇIYOR

24/10/2023

Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde TOBB’un desteğiyle bu yıl 12’incisi 2-5 Kasım’da düzenlenecek Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’in basın toplantısı Antalya Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda düzenlendi. ATB Başkanı Ali Çandır, ATSO Başkanı Ali Bahar, ATB Yönetim Kurulu Üyeleri Cüneyt Doğan Halil Bülbül, Ragıp Gök, ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Pakalın, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, Antalya Basın Cemiyeti Başkanı İbrahim Akkaya’nın katıldığı toplantıya basının ilgisi yoğun oldu.

ATB Başkanı Ali Çandır, Borsa’nın iş geliştirme ve çalışma grubunda 2009 yılında “Sizin oraların nesi meşhur?”  sloganıyla başlayan ve Yöresel Ürünler Projesi’ne dönüşen çalışmanın bir etabının YÖREX Fuarı’nın bu yıl daha heyecanla yapılacağını duyurdu. YÖREX’in ilkini 2010 yılında başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) olmak üzere valiliğimiz, büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz, üniversitelerimiz, bugün bizlerle bir arada bulunan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya Gazeteciler Cemiyeti, bölge oda ve borsalar, meslek örgütleri ve çok sayıda paydaşın desteğiyle gerçekleştirdiklerini anımsattı. Çandır “Aradan geçen 13 yılda ve her seferinde aynı sahiplenmeyi, destek olmayı ve bizlere rehberlik etmeyi hiç bırakmayan tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Bizler, ülkemizin kadim geçmişini ve medeniyetler harmanını en iyi anlatan ve yaşatan yöresel ürünlerini bir araya getirdik. Bu ürünlerin tescille hakkının ve hukukunun korunmasını, ticarileşmesini, üretiminin artırılarak yayılmasını, meslek gerektirenlerin yeni nesiller için cazibe alanı oluşturmasını ve nihayet kültürel değerler olarak tanınmasını sağlayacak sürekli etkinlikler bütünü olarak görmekteyiz” diye konuştu.

Geçen 13 yılda Anadolu’nun her yöresini gezdiklerini, insanlarla yöresel ürünler, coğrafi işaretler, tescilli ürünler ticareti, kültürel bağları ve hikayeleri konularında sayısız toplantılar ve görüşmeler yaptıklarını anlatan Çandır, “Bu etkinliklerde özellikle Türk Patent Kurumu, Türk Standartlar Enstitüsü ve benzeri kurumlardaki uzmanlarımızdan sürekli destek aldık. Aynı zamanda başta AB, Origin ve INAO (Ulusal Menşe İsimleri Enstitüsü) gibi merkezler olmak üzere uluslararası kurumlardan uzmanların katılımıyla bölgesel, ulusal ve uluslararası seminerler düzenledik. Böylece Yöresel Ürünler Projemiz; YÖREX Fuarı’nın yanı sıra onu destekleyen, sürekliliğini sağlayan ve ülkemiz genelinde yaygınlığını artıran eğitim ve farkındalık artırıcı etkinliklerle kapsanmış oldu. Halen de bu tür faaliyetlerimiz devam etmektedir. Türk misafirperverliğinin muhteşem örneklerini hem bizler yaşadık hem de etkinliklerimize katkı sunan yerli ve yabancı misafirler yaşadı. Gittiğimiz her yerde büyük ilgi ve yakınlık gördük. Özetle, ülkemizin her köşesi ile bir kez daha gurur duyduk” diye konuştu.

 

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYISI KATLANDI

Son 15 yılda coğrafi işaretli ürün sayısının 109’dan 1481’e ulaştığını, 605 ürünün başvuru aşamasında olduğunu belirten Ali Çandır, “Oda ve Borsalarımızla yapmış olduğumuz görüşmelerden bir bu kadar ürün içinde çalışmaların devam ettiğini biliyoruz. Diğer taraftan YÖREX başladığında AB’de tescilli coğrafi işaretli ürünümüz yoktu. Günümüzde TOBB’un desteğiyle 14 ürünümüz tescillendi. 7 ürünümüz askıda, yani tescil için gün sayıyor. 39 ürünümüz ise başvuru, yani inceleme aşamasındadır” dedi.

 

Avrupa Birliği’ndeki 3561 coğrafi işaretli ürünün ticari değerinin 75 milyar Avro’ya yaklaştığını, bunun yüzde 32’sine denk gelen yaklaşık 23 milyar Avro’luk bölümünün tarım ve gıda ürünü olduğunu kaydeden Çandır, “Bu değer her geçen gün artmaktadır. Yani katma değeri en yüksek ürünler arasında coğrafi işaretli ürünler bulunmaktadır. Dolayısıyla bizleri hem yurtiçinde hem de uluslararası düzeyde ciddi bir potansiyel beklemektedir” dedi.

 

2010 yılında 4500 metrekareyle başlanan YÖREX’in bugün 10 bin metrekare alanda düzenlendiğini, 11 fuara 4000’e yakın katılımcı ve 2 milyona yakın ziyaretçi katıldığını bildiren Başkan Ali Çandır, “Toplam 81 il ve KKTC’nin yöresel ürünleri sergilenmiş ve tanıtılmıştır. Yıl içerisinde ve YÖREX Fuarları döneminde Oda/Borsalara, kalkınma ajansları ve diğer kurumlara; yöresel ürünler ve coğrafi işaretlerin önemine yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlenmiştir. Yöresel ürün üreticilerinin; YÖREX sırasında ve sonrasında ulusal ve uluslararası zincir marketler ve oteller ile yüz yüze ticari bağlantı kurmaları sağlanmıştır. Üreticilere markalaşma, e-ticaret ve kooperatifleşme eğitimleri verilmiştir. Oda/Borsalara, belediyelere ve kalkınma ajanslarına coğrafi işaret konusunda ücretsiz danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunulmuştur. Antalya’da oda/borsalar ve yerel yönetimlerle gerçekleştirilen Cİ Çalışma Grubu ile 14 adet coğrafi işaret kentimize kazandırılmıştır. TOBB ile konuyla ilgili bakanlıklar ve TÜRKPATENT düzeyinde lobi faaliyetleri yapılarak, coğrafi işaretlerle ilgili ihtiyaçlar sunulmuştur” diye konuştu.

 

YÖRESEL ÜRÜNLERİN RUHU VAR

Yöresel ürünlerin yalnızca; özel bir damak tadı ve sağlıklı beslenme çeşidi ya da benzersiz bir kullanım ürünü olmadığını, yöresinin tarihi ayrıcalıklarını, uygarlık birikimini ve sosyal zenginliğini anlatan hikayelere sahip ürünler olduğunu vurgulayan Başkan Çandır, “Yöresel ürünlerin kendine ve yöresine has bir değeri, bir ruhu, bir özü, bir kimliği vardır. Yöresel ürünlerin bu özelliği sadece Anadolu’muz için değil dünyadaki tüm yöresel ürünler için geçerlidir. Onun için yöresel ürünler odaklı turizm hatları her yerde büyük ilgi görmekte, ciddi katma değer yaratmakta ve çok boyutlu faydalar sağlamaktadır. Bizim dünyadan farkımız, sahip olduğumuz toprakların 12 bin yıllık kadim medeniyetler harmanı olmasıdır. Yöresel ürünlerimizin hem çeşit bakımından hem de sahip oldukları hikayeleri bakımından benzersiz bir derinliğe ve zenginliğe sahip olmasıdır. Bu toprakların evlatları olarak bize düşen en önemli görevlerden biri de bu ürünlerimizi hakkı ve hukukuyla dünyaya ulaştırmaktır diye düşünmekteyim” diye konuştu.   

 

DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR

12.YÖREX’i 2-5 Kasım tarihlerinde gerçekleştireceklerini belirten Başkan Ali Çandır, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır’ın desteğinde kalkınma ajanslarımızın, her seferinde olduğu gibi bu yılda başta TOBB başkanımız sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu olmak üzere oda-borsamızın, Valimiz Sayın Hulusi Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Muhittin Böcek’in, siz değerli basın mensuplarımızın ve tüm paydaşlarımızın büyük desteğini gördük. Başarılı olması için adeta seferber olduğumuz organizasyonumuza destek olan ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 

YEREL ÜRÜNLER BÜYÜK FİRMALARLA BULUŞACAK

Çandır, bu yıl 12. YÖREX kapsamında ürünlerini AB’de tescil ettiren 7 ürün için emek sarf eden kurumlara ödül vereceklerini, TOBB’un katkılarıyla geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da üreticiler ve firmalara ulusal market zincirleri, e-ticaret siteleri ve restoranlar zincirleriyle yüz yüze görüşme imkânı sağlayacaklarını bildiren Çandır, “Bu yüz yüze görüşmelere Antalya’daki üreticilerimizi ve firmalarımızı yönlendirmenizi rica ediyorum (www.yorex.com.tr web sayfamızdaki B2B sekmesinden başvurabilirler)” dedi.

 

YÖREX’in ikinci gününde TÜRKPATENT Kurumu Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanı Dr. Hakan Kızıltepe’nin yönlendiriciliğinde Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, YÜciTA Başkanı Yavuz Tekelioğlu, TOBB Reel Sektör Araştırma Geliştirme ve Uygulama Daire Başkanı Hasan Çağlayan Dündar ve Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu’nun katılımıyla Yerel Kalkınmanın Anahtarı: Coğrafi İşaretler isimli paneli düzenleyeceklerini kaydetti.

 

Fuar boyunca saat 14.30’da giriş bölümünde yer alacak olan alanda coğrafi işaretler konusunda farkındalığı artırmak için gün Birincisine 2.500 TL, ikincisi 1.500 TL, üçüncüsüne ve sürpriz soruları bilenlere ise 500 TL ödüllü bilgi yarışması düzenleyeceklerini kaydeden Çandır, bir çok etkinliğin daha ziyaretçiyle buluşacağını söyledi.

 

GİRİŞ ÜCRETSİZ

Başkan Ali Çandır, YÖREX davetinde bulunurken, “Tüm hemşerilerimizi, gençlerimizi ve özellikle çocuklarımızı, memleket hasreti çekenleri, kentimize gelen yerli ve yabancı misafirlerimizi kadim Anadolu’muzun dört bir yanını bir çatı altında tüm değerleriyle görme fırsatı yakalamak için 2-5 Kasım tarihleri arasında 10.00-20.30 saatleri arasında ANFAŞ Fuar alanındaki 12.YÖREX ‘e bekliyoruz. Fuara girişler ücretsizdir. Bu duygu ve düşüncelerle beni dinlediğiniz için hepinize teşekkür eder, saygılarımı sunarım” dedi.

 

YÖREX KENDİNİ GELİŞTİREN BİR FUAR

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Bahar, fuarın turizmin 12 aya yayılması ve alternatif turizm açısından önemine değindi. Fuarların ve fuarcılığın gelişmesi gerektiğini vurgulayan Bahar, "Fuarcılık daha bilimsel ele alınması gereken bir konu. Fuarların geçmişten bugüne bir şeyin tekrarı olmaktan çıkarıp, geliştirebileceğimiz bir dal olması gerektiğini düşünüyorum. Uluslararası boyutta teknoloji ve bilim kullanılarak geliştirilmeli. YÖREX, yöresel ürünlerin getirildiği, gösterildiği fuar olmanın dışında kendini geliştiren bir fuar. ATSO olarak fuara katkı sağlamaktan gurur duyuyoruz. Yerel ürünlerin ve el sanatlarının tanıtımına olan bağımlılığımızı vurgulamak istiyoruz. YÖREX, Antalya bölgesinin ekonomik kalkınmasına katkı sağlamak ve yerel ürünlerimizi daha geniş kitlelere tanıtmak amacıyla büyük bir öneme sahiptir. Bu tür fuarların şehir ekonomisine oldukça yüksek çarpan etkileri bulunmaktadır” diye konuştu.

 

Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, Yöresel Ürünler Fuarı’nın bir Antalya projesi olduğunu belirterek, basın olarak her zaman destekleyeceklerini söyledi. Taş, Fuarı düzenleyen ATB Başkanı Ali Çandır ve ekibine teşekkür etti.

 

Antalya Basın Cemiyeti Başkanı İbrahim Akkaya, Yöresel Ürünler Fuarı’nın Türkiye’nin dört bir yanından yöresel ürünleri Antalya’da buluşturduğunu belirterek, basın olarak YÖREX’i desteklediklerini söyledi, emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Daha iyi bir deneyim için çerezleri kullanıyoruz; Sitemizin işlemesini sağlamak için teknik çerezler kullanılmaktadır. Çerezler hakkında detaylı bilgi için Antalya Ticaret Borsası İnternet Sitesi Çerez Politikaları Metnini incelemenizi rica ederiz.
Çerez Politikalarımız Reddet Kabul Et
X